Vælg den rigtige våddragt til surfing

Af De Brede Planker

Vores guide til valg af våddragt

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser

Vælg den rigtige våddragt til surfing!

Guiden vil forsøge at belyse, hvad du skal have for øje, når du skal vælge den rigtige våddragt til surfing. Vi har opbygget indlægget simpelt og vil ikke gå i dybden med alle aspekter. Hensigten med denne guide er, at give dig et overordnet billede af, hvad du skal have for øje, når du vælger din næste våddragt til surfing. En våddragt har overordnet set et formål, nemlig at du kan holde varmen. Alt efter hvilke vejrforhold du surfer i, kræves der forskellige ting af din dragt. Desto koldere vand du surfer i, desto tykkere dragt skal du bruge. Nedenfor vil vi kigge på nogle af de egenskaber, der er særligt vigtige, når du vælger din dragt. Vi vil desuden forklare, hvad forskellen er på de billigste og de dyreste dragter.

Typer af våddragter

I dette indlæg vil vi ikke se nærmere på alle de typer af våddragter, der findes. Vi har valgt kun, at se nærmere på de tre mest almindelige typer, nemlig en shorty, en full og en hooded. Det har vi valgt, da det er disse våddragter, der primært bruges til at surfe i.

Shorty
En shorty våddragt er egenligt et vidt begreb, men typisk er det en dragt med korte ærmer og/eller ben.  Denne type dragt kaldes også ofte for en sommerdragt. Dragten er velegnet til surfing i de helt varme forhold, hvor det dog er for koldt til at stå helt uden dragt. Disse dragter er sjældent mere end 2-3 minimeter tykke.

Full
En full dragt er en våddragt med lange ben og lange ærmer. Disse dragter varierer meget i tykkelse. Denne type våddragt fås nærmest i alle tykkelser, lige fra 2-6 minimeter. Dragten bruges typisk i lidt koldere forhold og ofte som overgangsdragt. Dette vil almindeligvis være den mest benyttede dragt i dit arsenal, hvis du surfer i Europa og særligt Danmark i ydersæsonerne.

Hooded
En hooded dragt er en dragt med hætte. Denne type kaldes ofte en vinterdragt. Disse dragter er typisk 5 mm eller derover. En sådan dragt er et must, hvis du surfer i Nordeuropa i vinterhalvåret.

Tykkelse

Tykkelsen på våddragten spiller en afgørende rolle, da det er denne, der bestemmer, hvor varm dragten er. Man kan få dragter fra ca. 1 mm til 6 mm. En våddragt angives ofte således 3/2 eller 5/3. Det første tal angiver tykkelsen i minimeter det tykkeste sted, typisk på brystet og ryggen. Det andet tal angiver tykkelsen det tyndeste sted, hvilket typisk er på armene og benene. Man vælger at bruge forskellige tykkelser for at øge bevægeligheden de vigtigste steder. Den tyndere neopren er nemlig mere fleksibel. Dette kommer i høj grad grad til gavn, når man eksempelvis padler ud i line up.  Den tykkere neopren øger varmen, hvilket dog er et kompromis ift. Fleksibiliteten.

Hvilken tykkelse våddragt skal man vælge til surfing? Det afhænger i høj grad af, hvor og hvornår man primært surfer. Surfer du i Danmark, da vil det for de fleste være et must at have minimum en 5/3 dragt. Denne kan bruges fra ca. Marts til november, hvis den er af høj kvalitet. Surfer du derimod i varmere forhold, eksempelvis om sommeren i Portugal, Frankrig eller Marokko, så vil en 3/2 typisk være rigeligt. Du skal derfor gøre op med dig selv, hvor du primært kommer til at surfe.

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser

Syninger, svejsninger og lynlåse

Syning måske et misvisende ord, men i dette afsnit kommer vi ind på, hvordan neoprenen sættes sammen. Der er en række forskellige metoder, der bruges til netop dette formål. Hver metode har fordele og ulemper. Nedenfor vil vi komme ind på en række af de metoder.

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser

Sygninger

Overlock
Dette er en lettere gammeldags metode, der i dag bruges i mindre grad og ofte kun på de helt billige våddragter. Fordelen ved denne metode er dog, at syningerne holder utrolig godt. Denne type syning er ikke den mest behagelige, da neoprenen vil stikke ud i syningerne.

Flatlock
Flatlock kan siges at være en videreudvikling af overlock. Den er mere behagelig, da der her ikke et behov for at trække neoprenen sammen på samme måde. Dette gør at syningen er stort set flad. Det er en udmærket syning til sommerdragter, hvor der godt må være en relativt stor vandudskiftning. Denne type syning bruges typisk på shorty dragter af middel kvalitet.

Svejsninger

Herunder kommer de lidt dyrere og noget bedre metoder, der bruges til at samle neopren. De forskellige metoder sikrer den bedste fleksibilitet, magelighed og varme.

Blindstictched
Denne metode går ud på, at sygningerne går halvejs igennem neoprenen, hvor der samtidigt bruges lim til at samle neoprenen. Denne metode sikrer, at svejsningen er tæt fuldstændig vandtæt.

Limet og tapet
Dette er den nyeste form for svejsning og den absolut bedste til våddrager, hvis formål er at blive brugt i meget kolde forhold. Hvor svejsningerne både bliver limet og der samtidigt påføres en særlig form for tape. Denne metode sikrer, at svejsningen med garanti er fuldstændig vandtæt. Dette er dog også den dyreste metode.

Lynlåse

I gamle dage brugte man stort set altid back zippers, altså en lynlås, der sad på ryggen. I dag bruges der på flere og flere våddragt, front zip. Dette er en lynlås, der sidder på brystet, hvor man så kravler ned i dragten igennem halsen. Det nyeste der er kommet på markedet er dragter helt uden lynlåse! Hver type lukning har sine fordele og ulemper. Fordelen ved at have lynlås på ryggen er, at det er relativt hurtigt at komme i dragten. Ulempen herved er, at den store lynlås går ud over fleksibiliteten og hvor vandtæt dragten er. Front zip har fordelen ved, at dragten er mere vandtæt og mere fleksibel. Desværre tager det lidt længere tid at komme i sådan en dragt. Dragten uden lynlås er den mest fleksible, men samtidigt den dragt der er sværest at komme i.

Pasform

Pasformen er noget nært det vigtigste, når du køber din dragt. Den må ikke være så løs, at neoprenen klumper, da det kan resultere i, at der kommer luftlommer, hvor vandet kan gemme sig. Når det kommer til pasformen, så anbefaler vi, at du altid prøver modellen inden du køber. Du kan selvfølgelig bestille dragten og sende den retur, hvis den ikke passer. Man skal bare være opmærksom på, at en for lille dragt aldrig bliver særlig behagelig at surfe i. Det samme gælder også en for stor dragt. Det er derfor meget anbefalelsesværdigt, at du prøver din dragt inden køb og får den rette vejledningen i butikken.

Afslutningsvis vil vi blot sige, at vi håber, at du har kunnet bruge dette indlæg til at få et lidt bedre indblik i, hvordan du skal vælge din næste våddragt til surfing. Held og lykke med købet af din næste dragt!