Bye Bye Plastic Bags

Af De Brede Planker

To lokale Bali piger har taget problemet op med Plastik og igangsat organisationen Bye Bye Plastic Bags

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser

Bali er en paradisø med fantastisk smuk natur, imødekommende mennesker og ikke mindst en vild spændende kultur. Vi er kommet der i mange år, primært for at surfe, men Bali er også valgt pga alt det andet de kan tilbyde.

Udover vores surf camp i skønne Canggu, den lille fiskerby der pludselig blev hip og fik en surfervibe som er ret ubeskrivelig, så tager vi også hvert år på en luksus tur i samme område som vores camp, for dem der foretrækker noget lidt mere luksuriøst. Vi indlogerer os på et hotel med pool på taget og udsigt både ud over havet og rismarker som Bali er så kendt for. Der er max 5 min ned til stranden, så der er rig mulighed for at freesurfe, eller se solen gå ned over havet mens man nyder en lækker juice eller en kold Bintang, som er deres lokale øl. Desuden byder området på nogle af Bali’s mest lækre caféer, restauranter samt barer og du kan finde mad fra hele verden.

Vi er afsted 14 dage, hvor der vil være en dansk guide med og der er indlagt pausedage fra surfingen, så man også kan opleve Gili øerne, et vrag dyk ved Tulamben, snorkel med Manta Rays ved ø’en Nusa Penida eller hoppe fra klipper i Aling Aling. Bali har virkelig meget at byde på.

Som alle ved er Indonesien ramt af store miljø problemer og dermed også Bali… Plastik er den store synder som desværre havner på strandene og i havet. Det er primært i regntiden fra januar at det er tydeligt på Bali. Ofte er strandene helt fri for skrald og du ser det heller ikke i havet – skraldet bliver flyttet rundt i havene med strømningerne og tidevandet.

Man kan godt undre sig hvorfor det lokale folk ikke gør noget ved problemet, men desværre har folkene på Bali ikke nogle sorteringsmulighed fra regeringens side, de er selvfølgelig opmærksomme på problemet og kæmper med en løsning.

Heldigvis er folkene i Bali meget opmærksomme på problemet og tilbage i 2013 begyndte to unge skolepiger at gøre opmærksom på plastik og forurening… De startede med at arrangere oprydningsevents rundt omkring på strandene, holdt oplæg på andre skoler rundt omkring og indsamlede underskrifter til et forbud mod plastikposer. De havde nemlig læst at verdens fattigste land Rwanda havde lavet et forbud mod plastikposer og det havde pigerne også tænkt sig for deres Bali.

De prøvede at få fat på guvernøren, men uden held selvom de kæmpede bravt. Først efter en sultestrejke fik de ham i tale og i 2018 lykkedes det dem at få et forbud mod plastikposer etableret på Bali. Projektet hedder Bye Bye Plastic Bags, tjek dem ud – det er et virkelig sejt projekt og forholdene på Bali blir bedre og bedre for hvert år vi kommer derud.

Når vi er på Bali, tager vi traditionen tro på stranden og hjælper med oprydningen. Et ret hyggelig lille event, hvor vi efter en perfekt surf dag er med til at rydde op på stranden. Man kan selvfølgelig selv vælge om man vil være med eller ej, men vi lover det gir noget godt på samvittigheds fronten og så er vi alle med til at passe godt på vores legeplads.

Læs mere om vores tur til Bali, både vores normale surf camp, men også vores luksus tur i oktober til Canggu.

Ved du egentlig hvordan plastik bliver produceret?

Plastik bliver fremstillet af råolie, derudover bruger man cellulose, kul, naturgas og salt. Råolie er en blanding af tusindevis af forskellige stoffer og for at udnytte dem bedst muligt skal olien raffineres på større og lidt kompliceret anlæg.

Selvom ikke alle er glade for plastik, så er det et genialt produkt som kan holde længe og gøre gavn i mange år – hvis bare vi passer godt på produktet efterfølgende og sørger for at sortere det efter endt brug – og så skal vi selvfølgelig ikke producere single-use som kun bliver brugt 10 min. i gennemsnit.