E-mountainbike tur i Nordmakedonien

Af De Brede Planker

Nordmakedonien kan prale af at have nogle af de mest utrolige landskaber og historiske byer. Vi har været i landet de sidste 10 vintre med Catskiing og har nu arrangeret E-mountainbike ture rundt i nogle af de flotteste områder i landet. Men kan Nordmakedonien overhovedet være med, når det kommer til mountainbike? Det måtte vi have en flok inkarnerede danske mountainbike entusiaster ned for at teste og det gjorde vi i maj 2021.

Nordmakedonien, Mountainbike

Fantastiske Nordmakedonien

På denne tur oplevede vi fantastiske områder, smuk natur og en smagfuld gastronomi. Viu skulle køre rundt i bjergene, besøge de lokale og sove på hyggelige og charmerende hoteller rundt om på bjerget og i dalen.

Det helt specielle med sporerne i Nordmakedonien er,  at de fleste spor ikke er “man-build”. Du kører derimod på gedestier og vandrestier og det har en charme udover der sædvanlige.

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser

Turen til Nordmakedonien

Når man kører E-mountainbike så ser og oplever man mere, og man kan nå meget længere rundt på bjergene. E-mountainbike kræver stadig en god styrke og er derfor stadig med til at give en god motion. Ved hjælp af E-mountainbike kan vi køre op til 60 km om dagen i stedet for kun halvdelen. Cyklerne er specialiseret E-mountainbikes og bliver indstillet efter din vægt og højde på forhånd, så man kan hoppe på cyklen, så snart man ankommer.

Test turen til Nordmakedonien gik heldigvis godt, men blev dog lidt anderledes end den oprindelige plan. Turen startede ud med at vejret blev dårligt og det startede med at regne, efterfulgt af torden og lyn. På turen er der altid tilknyttet nogle dygtige lokale bjergguider som vi har udvalgt med omhu til disse ture. Guiderne viste sig at være særdeles nyttige, da vejret blev dårligt. Guiderne kender områderne og bjergene så godt, at de vidste lige præcis, hvordan ruten skulle justeres for at få de mest optimale forhold.

Planen for turen blev ændret til, at starte med en overnatning i byen Ohrid.. Byen Ohrid er en af Nordmakedoniens smukkeste byer og da byen ligger lige ved Ohrid søen, så får man en fantastisk udsigt med bjerge så langt øjet rækker. Byen har uovertruffen makedonsk mad, en fantastisk stemning og ikke mindst en masse spændende kulturhistorie. Vejret begyndte stille og roligt at klare op på turen, så der var derfor mulighed for at nyde velfortjente makedoniske frokoster ude i det fri med udsigt ud over de sneklædte bjerge der spejler sig i floderne.

Den oprindelig plan var en rundtur, hvor man kører rundt i 3 dage og oplever Mavrovo National Park, Galicica National Park, Jablanca bjerget og Vodno bjerget, alt imens vores bagage bliver leveret til det hotel vi skal overnatte på. Det kan hurtigt blive ændret, men det gør ikke noget for oplevelsen. Turen blev alligevel en KÆMPE succes for vores testgruppe og de fik oplevet alt det som Nordmakedonien byder på.

 

Beskrivelse af områderne vi besøger

Mavrovo National Park byder på små landsbyer, billedeskøn udsigt over Mavrovo søen samt den gamle Mavrovo kirke. Derudover cykler vi gennem klippeskov, vandløb, piné og ege skov. På turen i Mavrovo National Park kan vi ligeledes forvente at se store flokke af får. Til frokosten nydes sjældne makedonske retter på en fredeligt sted i bjergene.

I Galicia National Park starter vi i 1100 meters højde og kører gennem delvist skovklædte stenede veje. På turen vil vi køre igennem det smukkeste landskab hvor der vil være udsigt til Prespa-søen og Lake Ohrid. Vi vil cykle forbi gamle autentiske landsbyhuse og afslutte dagen med ægte makedonsk mad og solnedgang.

Turen på Jablanca Bjerget starter ud med en smal og stejl sti der fører os ind i en gammel fyrreskov, hvor vi passerer små weekendhuse og nogle gigantiske træer, der kan få dig til at føle dig “lille”. Vi kører forbi små søer, marker med guldbjerge samt en spektakulær udsigt udover Lake Ohrid. Lige som de andre ture indgår en ægte makedonsk gastronomisk oplevelse på denne tur.

Vores tur på Vodno Bjerget starter i Skopje by og byder på en knapt så stejl tur som de andre ture. Man kan her vælge imellem lette brolagte veje eller små krævende stier. Fra mange af sporene vil det være muligt at tage en svævebane fra Vodne til Krstovar-toppen, hvor Krstovar korset blev bygget. Et af de største og højeste kristne kors i verden.

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser