Hvad er ski touring?

Af Christoffer

Ski touring er en type skiløb, hvor man frit går op af bjerget med skind under skiene. Når man skal stå ned ad bjerget igen, tager man skindene af skiene og står ned som normalt offpiste skiløb. Det er en meget fri og intensiv form for skiløb, da man selv skal gå op af bjerget. Men det giver også en enorm frihed, fordi man ikke er afhængig af lift eller andre former for transport op af bjerget.

ski touring

Hvorfor ski touring?

Der er mange grunde til at vælge ski touring. Det en meget fri og intensiv form for skiløb, da man selv skal gå op af bjerget. Man er ikke afhængig af lift eller andre former for transport op af bjerget, og det giver en enorm frihed. Det er en fantastisk måde at komme ud i naturen og få motion på. Man får en helt anden oplevelse af bjerget og naturen, når man selv skal gå op.

Ski touring er også en meget sikker form for skiløb. Man har altid kontrol over sin hastighed, og man kan altid stoppe, hvis man føler sig utryg. Det er en stor fordel, hvis man er på et stejlt eller ujævnt terræn.

Ski touring er en fantastisk måde at komme ud i naturen og få motion på. Man får en helt anden oplevelse af bjerget og naturen, når man selv skal gå op. Det er en meget fri og intensiv form for skiløb, da man selv skal gå op af bjerget. Man er ikke afhængig af lift eller andre former for transport op af bjerget, og det giver en enorm frihed.

Ski touring giver en meget større følelse af frihed, da man ikke er bundet til et bestemt område eller lifte. Man kan også vælge at tage en anden rute ned af bjerget, end den man tog op. Dette giver en meget større variation i skiløbet, og man kan udforske et bjerg på en helt ny måde.

Dog er ski touring også en mere krævende type skiløb, både fysisk og teknisk. Man skal være forberedt på at skulle gå en del med skiene på ryggen, og det kræver også en god teknik at kunne stå ned ad bjerget med skiene på igen.

Hvis du er en skiløber, der elsker friheden, naturen og udfordringerne, er ski touring det perfekte skiløb for dig.

Hvordan kommer man i gang med ski touring?

For at komme i gang med ski touring, skal man først og fremmest have det rigtige udstyr. Dette omfatter især et par touring ski, der er designet til at være lette at bære og gode at stå på. Du skal også have en god skistøvle, der er behagelig at gå i, og som samtidig giver god støtte. Dertil skal du have en ski touring binding, som har to funktioner. Dels at den kan løsnes så hælen er fri så du let kan gå op ad bjerget. Lidt som en langrend binding. Dels at bindingen kan låses fast igen så den fungerer som en normal alpin binding. Det bruges når du skal stå ned af bjerget igen.

Når du har det rigtige udstyr, er det tid til at finde et passende sted at tage på ski touring tur. Det kan klart anbefales at melde sig på en tur, med en certificeret bjergguide de første mange gange hvis ikke altid. Dels vil guiden lære dig de rigtige teknikker, men vigtigst stå for sikkerheder når du færdes i bjergene. Desuden vil en bjergguide også med sin viden kunne finde meget bedre sne, end du selv kan.

Nogle gode råd om ski touring

– Sørg for at have det rigtige udstyr. Det er ikke nok med normale alpinski, men du skal have specielle ski, støvler og stave. Se evt følgende video for dybere forståelse

– Hold øje med vejret. Selvom det måske ikke ser ud til at vejret vil ændre sig, kan det altid ske, og det kan ske hurtigt.

– Vær altid bevidst om din egen fysiske form. Du skal være i god form for at klare en ski touring tur.

– Lyt til din bjergguide. De ved hvad de laver, og de ved hvordan man kommer sikkert igennem turen. – Tag på tur med en certificeret bjergguide

– Læs bøger om ski touring

– Tjek vejret forholdene nøje

– Husk at have det rigtige udstyr

Hvor kan man dyrke ski touring?

I princippet kan man dyrke ski touring overalt i verden hvor der er sne og bjerge. Men der er naturligvis steder der er mere egnede end andre. Alperne er det oplagte bjergområde, men der er også mange steder i Skandinavien der er velegnede til ski touring. Hos DBP Adventures har vi udvalgt to destinationer som vi mener er oplagte som ski touring destinationer, Popova Shapka i Nordmakedonien og Chamonix i Frankrig.

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser

Popova Shapka, Nordmakedonien – Intro til skitouring

Popova Shapka ligger ca. en times kørsel fra hovedstaden Skopje. Her finder man et af verdens mest fantastiske bjerglandskaber, med store bjerge, dybe dale og krystalklart vand. Popova Shapka har noget for enhver smag lige fra begynderende til den meget erfarne skiløber. Da vi allerede har en masse offpiste skiture i Nordmakedonien giver det mening for os også at udnytte området som ski touring destination. Turene til Nordmakedonien er introduktions ture til ski touring, målrettet mod dem der gerne vil komme igang med ski touring. Vi har mulighed for at gøre brug af de “cats” (ombyggede bæltekøretøjer) som vi anvender på vores offpiste ture. Det giver os en mulighed for let at komme rund i terrænet og undgå at gå den samme rute flere gange. Turene til Nordmakedonien er for dig som gerne vil prøve kræfter med ski touring til en meget fornuftig pris.

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser

Chamonix, Frankrig

Chamonix ligger i Frankrig, tæt på grænsen til Schweiz og Italien. Chamonix er et af verdens mest kendte skisportssteder, og byder på nogle af verdens mest kendte bjerge, såsom Mont Blanc. Chamonix er et af de steder hvor man kan dyrke ski touring i verdensklasse, med mange lange og svære ture, der udfordrer selv de mest erfarne skiløbere. Vores ski touring tur til Chamonix henvender sig til til dem der har lidt mere erfaring i ski touring. Vi har allieret os med en højtuddannet bjergguide som kender Chamonix ud og ind. Alt efter vejret tager han os med ud på nogle af de mest spændende ture der er i området. Igennem turen tager vi en overnatning i en bjerghytte, for at komme helt ud i backcountryen. Da vores filosofi er at vi går efter at finde den bedste sne, kender vi ikke ruterne på forhånd. Læs mere om turen via følgende link.

Nedenfor et par eksempler på nogle af de mest klassiske ski touring ruter i og omkring Chamonix

1. Aiguille du Midi

Denne rute er en af de klassiske i Chamonix, og går fra toppen af Aiguille du Midi ned til Montenvers tårn. Du skal være i god form for at klare denne rute, men udsigten er virkelig fantastisk.

2. Les Grands Montets

Denne rute går fra Les Grands Montets skiområdet og op til toppen af Aiguille du Midi. Den er lidt kortere end Aiguille du Midi ruten, men stadig ret udfordrende.

3. Tour du Mont Blanc

Denne rute er en af de længste i Chamonix, og går hele vejen rundt om Mont Blanc. Den er selvfølgelig kun for de mest erfarne skiløbere, men udsigten er virkelig unik.

4. Vallee Blanche

Denne rute går fra Aiguille du Midi ned til Vallee Blanche. Den er meget populær blandt skiløbere, og det er ikke uden grund. Vallee Blanche er en af de smukkeste dale i Chamonix, og ruten er en af de mest udfordrende.

5. La Mer de Glace

Denne rute går fra Montenvers tårn ned til La Mer de Glace. Den er ikke så lang som nogle af de andre ruter, men den går gennem nogle af de mest smukke områder i Chamonix.

6. Col de la Seigne

Denne rute går fra Col de la Seigne tilbake til Courmayeur. Den er ikke så lang, men den er meget udfordrende på grund af den stejle terræn.

Gruppe med ski touring