Det mest nødvendige lavine udstyr i offpisten…

Af De Brede Planker

I offpisten er førsteprioriteten altid at have sikkerheden i orden, så du kan passe bedst på dig selv og dine kammerater. Derfor har vi i samarbejde med en af Danmarks bedste freerider, lavet en must-have liste til dig i offpisten.

catski

Martin Schøber, som tidligere har vundet Freeride DM og brugt mange sæsoner på at udforske offpisten i St. Anton, vil fortælle lidt om must haves i offpisten – det mest nødvendige lavine udstyr.

Når jeg snakker om must-haves indenfor lavineudstyr, så er det deciderede must-haves. Det er gear, som du altid skal have med, hvis du har intentioner om at bevæge dig udenfor pisten. Det er de ting vi ser som et minimums krav for dem, der bevæger sig i offpisten, uanset niveau. Du har ikke kun et ansvar overfor dig selv, men også dem du kører med. Jeg vil nødig selv kører pudder med riders der ikke har lavineudstyret i orden.

Lavinebipper

Den helt basale del af dit lavineudstyr er lavinebipperen, som basalt set er en lille radiosender og -modtager. Bipperen er den som du skal lære at bruge for at kunne lokalisere en begravet kammerat.

Tommelfingerregel: En god regel er, at du tænder din bipper inden du tager hjemmefra og ikke slukker den før du er hjemme igen. Så behøver du aldrig spekulere på om den er tændt eller ej.

Sonde

Det næste led i dit basale sikkerhedsudstyr, består af en justerbar sonde, som minimum skal være 240 cm. i fuld udstrækning. Dette gør du ikke spilder tiden ved at grave de forkerte steder, da du nu er stand til allokere den eksakte position af personen der er blevet begravet.

Skovl

Den sidste og bestemt en afgørende del af lavinepakken er skovlen. For at kunne grave i det hårde debris som er resterne af en lavine, er det meget vigtig at have en skovl der er effektiv og yderst holdbar. Er skovlen lavet af plastik risikere du den knækker, og så er du først på den. Vi anbefaler derfor at skovlen er lavet af aluminium. Har du en, som kan forlænges, så er det en bonus. En længere skovl, gør din gravning mere effektiv og hurtig. Og tid er essentiel.

Dit vigtigste stykke udstyr

Alt dette udstyr er ikke noget værd, hvis ikke du har hovedet med når du kører OFF PISTE. Du bør altid tænke dig om, og tage et aktivt valg inden du kører en given bjergside. Du behøver ikke gøre det til en videnskab og analysere snelaget og de forskellige krystaller. Men brug din sunde fornuft. Hold øje med hældningen, hold øje med vejret og hold øje med dine kammerater i gruppen. Så er du kommet et godt stykke imod aldrig at skulle bruge dit lavineudstyr!