Sådan lærer du at surfe

Af DBP Adventures

Surfing er en helt fantastisk sport, men det er meget mere end det – det er nok nærmere en kultur – surfing kan nemlig noget helt specielt, den kan give dig mulighed for at komme i et med naturen og udforske havet.

Surfing handler udelukkende om boardet, dig og bølgerne som drivkraft. Når man endelig fanger bølgen og rider på den, så forsvinder alt andet. Den følelse af at være i et med boardet er og bliver ved med at være helt magisk.

Man mener at surfing stammer helt tilbage for 4000 år siden i Peru, hvor befolkningen brugte særlige sivbåde (der har samme form som et surfbræt) til at ride på bølgerne. Surfing som vi kender det i dag, mener man dog stammer fra Hawaii. Læs mere om surfings oprindelse her.

Men hvordan kommer du godt i gang? Her er nogle gode råd samt en masse viden om Surfing. Fra os til dig.

Vælg det rigtige board:

Det er vigtigt at vælge det het rigtige board når du skal lære at surfe. Formen og størrelsen har meget at sige. Begynderboards eller Longboards som typisk er fra 7’3 til 9’9 har meget volume, så du lettere kan fange bølgen og holde balancen. Det sværeste ved surfing er at fange bølgen og der er aldrig to bølger der er ens, derfor kræver det meget tid og øvelse at fange bølgen på det helt rigtige tidspunkt og det kan begynderboardet / longboardet hjælpe dig med.

Når du har fundet balancen og lært at læse bølgerne, kan du gå over til det lidt mindre board som er meget hurtigere og lettere at manøvre, men derimod er det mindre stabilt og det er svært at padle og fange bølger.

Sikkerhed på vandet

Sikkerhed er en vigtig del af surfing, læs vores indlæg om RIP´s her

Din position på boardet

Dit board skal være så parallelt med vandoverfladen som muligt. Hvis du er for langt tilbage, vil halen og fødderne skabe et forkert træk. Hvis du er for langt fremme, vil snuden på boardet dykke under, når du prøver at fange en bølge. Når du har fundet din balance, skal du holde dit hoved oppe, holde brystet højt, og holde dine knæ og fødder samlet.

Padle teknik

Tre trins-modellen kan bruges på alle størrelser boards og bølger. De tre faser svarer til tre gear eller hastigheder, som løfter bordet op, og hjælper surferen til at fange bølgen både fysisk og mentalt.

Trin 1:
 Line-up; Tag to eller tre langsomme padletag, så du finder den helt rigtige position for både krop og dit board

Trin 2: Her tages nogle kraftige padletag. Teknikken er, at nå så langt frem som din arm kan strække, og så derefter og trække din arm dybt og langt gennem vandet, for at øge din boardhastighed.

Trin 3: Den sidste fart skal accelereret og her gir du alt hvad du har til bølgen

Når du mærker, at bølgen begynder at bære dig, stopper du med at padle og kigger langs bølgen i den retning, du vil surfe. Skynd dig ikke i din pop up, når du har fanget bølgen. Hvis du har vinklet dit board på bølgen har du masser af tid til, at sikre dig kontrol og du har god fart på. Tag det roligt. Padling handler om teknik, ikke styrke.

Pop-up på boardet

Balance er uden tvivl den vigtigste del af surfing, jo bedre balance du har, jo lettere vil det være for dig at lære at surfe. Der er masser af trænings / YOGA øvelser du kan gå i gang med for at forbedre din balance.

Før du kommer ud i vandet skal du vide hvordan du står korrekt på dit surfboard. Øv dig gerne på stranden eller derhjemme i pop-ups, så du kender bevægelsen og føler dig sikker når du først er på vandet. Start med at læg dig ned på jorden med dine hænder placeret som om du vil gøre en push up – sørg for, at dine hænder kun er så brede som dit board og følg stille og roligt tegningerne forneden:

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser

Bevæg dig på boardet

Når du står på bordet, vil du være i stand til at kontrollere din hastighed. Hvis du vil øge bordets hastighed, skal du bare træde et skridt frem. Når du har opnået hastighed og har brug for at bremse, skal du træde tilbage igen. Øv dig med at træde frem og træde tilbage, sørg for at holde dit hoved og øjne op og sørg for at dine skridt er langsomme i en glidende bevægelse med én fod af gangen.

Husk, jo langsommere det går, jo hurtigere vil du lære.

 

At surfe en bølge

  1. Hold et lavt tyngdepunkt, og rejs din overkrop langsomt.
  2. Hold dine knæ bøjede, og øjnene rettet mod stranden hele tiden.
  3. Bevæg din kropsvægt fremad ved at bøje dig let forover, for at øge boardets hastighed.
  4. Bevæg din kropsvægt bagud, ved at ligge vægt på bagerste fod, for at bremse.
  5. Hvis du er ved at miste balancen, så bøj dine knæ helt og vælt bagover halen på boardet. ALDRIG spring i med fødder eller hoved først.
  6. Hold altid 5 meters sikkerhedsafstand til andre mennesker og beskyt dit hoved med armene, når du falder i.