Ski touring i Chamonix

Af René

Jeg (René) er lige kommet retur efter en 4 dages ski touring tur i Chamonix… Det var helt fantastisk og jeg smiler stadig bare ved tanken om alle de fantastiske oplevelser.

Før jeg fortæller om turen vil jeg gerne introducere både ski touring og Chamonix…


Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser

Hvad er ski touring?

Ski touring er en vintersport, hvor man bruger specielle ski og bindinger, der tillader skiløb både op og ned ad bjergene. Man går op til toppen af bjergene, ved brug af skind på undersiden af skiene eller klatre med skiene på ryggen. Det er en mere udfordrende og fysisk krævende sport end almindeligt skiløb, da man både bærer sin egen vægt og sit skiudstyr op ad bjergene.

 

Det lyder måske umiddelbart ikke særlig tiltalende, hvorfor skulle man dog gå op ad bjergene når man kan tage en lift? Men ikke desto mindre er ski touring blevet meget populært over de seneste år, og det er med god grund:

 • For det første er der en øget interesse for at opleve naturen på en mere aktiv måde, og ski touring giver mulighed for at komme væk fra de overfyldte skisportssteder og opleve bjergene på en mere autentisk måde.
 • For det andet er der en øget efterspørgsel efter alternative vintersportsaktiviteter, og ski touring er en god mulighed, for dem der gerne vil prøve noget anderledes end almindeligt skiløb.
 • For det tredje er der kommet mere avanceret udstyr til rådighed, som gør det lettere og mere sikkert at tage på ski touring ture, hvilket har gjort det mere tilgængeligt for folk uden ski touring erfaring.
 • For det fjerde, er det en god måde at komme i form, da det kræver en god fysisk form og kondition at gå op til toppene og ned igen.

Alt i alt er ski touring en unik og spændende måde at nyde vinteren og naturen på, og det er derfor ikke svært at forstå, hvorfor det er blevet så populært.

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser

 

Hvilket udstyr skal man bruge på ski touring?

Hvis du planlægger at tage på ski touring ture, er der noget specifikt udstyr, du bør investere i:

 • Ski touring ski: Disse ski er designet til at være lette og nemme at klatre op ad bjerget med, men stadig stabile nok til at stå på ned ad bjerget.
 • Touring bindinger: Disse bindinger er specielt designet til ski touring, og tillader skiene at være frie til at bevæge sig op ad bjerget, men låser automatisk når man står på dem ned ad bjerget.
 • Skitøj og beklædning: Det er vigtigt at have varmt og vandtæt tøj, da temperaturen kan falde meget i højderne. Det er også vigtigt at have godt fodtøj, som kan holde fødderne varme og tørre.

 • Rygsæk: Du skal have en rygsæk med plads til mad, drikke, ekstra tøj og andet udstyr.

 • Lavinesøger, probe og skovl: Hvis du skal på ski touring, er det vigtigt at have et lavineudstyr med dig, som kan hjælpe med at finde dig selv eller andre, hvis der skulle opstå en lavine.

 • Crampons: Også kaldt steigeisen, er vigtigt hvis du skal gå op ad stejle isede skråninger eller krydse gletschere.

 • GPS-enhed eller kort og kompas: At have en GPS-enhed eller et kort og et kompas kan hjælpe med at navigere i bjergene.
 • Førstehjælpsudstyr: Det er altid en god idé at have noget førstehjælpsudstyr med, så du kan håndtere mindre skader eller ulykker, hvis de skulle opstå.

Det er vigtigt at have det rigtige udstyr og at være forberedt på de forhold, du kan møde på en ski touring tur.

 

Hvor langt går man typisk på en dag?

Lidt afhængigt af gruppens sammensætning tilstræber vi at lave dagsture, hvor vi går fra 500 til 1000 højdemeter. 

 

Skal man være i god form?

Det er meget svært at sige hvilken form man skal være i, for at tage på ski touring.

Det er klart at det kræver noget at gå op ad et bjerg, og at man skal være i fornuftig fysisk form. Det minder meget om hiking og vandring, så hvis du har prøvet at vandre i bjergene, så har du et meget godt billede af hvad det kræver.

Vi anbefaler altid at man træner på forhånd, før man tager på ski touring ture. Det kan være at træne kondition og styrke i form af cardio og vægttræning, eller at tage på vandreture med en rygsæk, for at forberede sig fysisk på turen.

 

Hvor god skal man være for at tage på ski touring?

Foruden den fysiske form, så har vi mange gæster som spørger til hvilke tekniske niveau man skal have for at lave ski touring.

Ski touring kræver en vis grad af teknisk kunnen og erfaring, da det involverer både at klatre op ad bjerget med skiene på, og stå på dem ned igen. Det er vigtigt at have en god forståelse af grundlæggende skiteknikker, såsom balance, kontrol og sikkerhed, for at kunne håndtere de udfordringer, der kan opstå på en ski touring tur. Så egentlig kræver ski touring det samme tekniske niveau som offpiste skiløb.

Det er også vigtigt at have en god forståelse af sikkerhedsprocedure, kende sin egen fysiske form og evner, samt at være bekendt med området man skal besøge.

 

Hvorfor ski touring i Chamonix?

Chamonix i Frankrig er et af de mest populære destinationer for ski touring på grund af flere faktorer:

 • For det første er området omgivet af imponerende bjerge, herunder Mont Blanc, som er Europas højeste bjerg. Det giver mulighed for at tage på ture i alpine omgivelser og opleve utrolig smukke udsigter.
 • For det andet, er sne-sikkerheden utrolig høj, fordi mange af de omkringliggende bjergtoppe er omkring 4000 m.o.h. og der er mange gletsjere. Så selv når at mange melder om dårlige sneforhold, så kan man stadig sagtens finde sne omkring Chamonix.
 • For det tredje er der et stort udvalg af forskellige ture at vælge imellem, fra lette ture til mere udfordrende ture der kræver erfaring og teknisk kunnen.
 • For det fjerde er der et godt netværk af dygtige bjergguider, som kan hjælpe med at planlægge og lede ture, og som kan give råd og vejledning om sikkerhed og teknik.
 • For det femte, er der gode faciliteter i området, herunder skilifte, hytter, restauranter og hoteller, hvilket gør det nemt at planlægge og gennemføre en tur.

Alt i alt er Chamonix et fantastisk sted for ski touring, da det kombinerer imponerende bjerge, et varieret udvalg af ture, erfarne guider og gode faciliteter.

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser

På ski touring med DBP Adventures

Vi har både faste og fleksible ski touring ture til Chamonix. 

 

En fast tur en en tur med fastsat datoer, som er åben for alle så længe der er ledige pladser. Her vil du møde andre ligesindede ski-nørder der ligesom dig er vilde med bjergene, naturen og backcountry skiløb. Se f.eks. Ski touring i Chamonix.

En fleksibel tur er for jer som ønsker privat guide og en skræddersyet tur efter jeres behov.  Her kan I helt selv bestemme hvornår I gerne vil afsted og i hvor lang tid. Det kræver blot at I er 5-6 personer, for at kunne fastholde prisen. I kan også gøre det selvom I er færre, så øges prisen dog pr. person. Se f.eks. vores tur Offpiste i Chamonix

 

Hvad kan du forvente af en dag på ski touring i Chamonix

Det er svært at planlægge en ski touring tur i detaljer mange måneder i forvejen, fordi vejret og sneforholdene er alfa omega for hvor der er bedst at tage hen. Derfor planlægges detaljerne for vores ture af vores dygtige bjergguider umiddelbart før turen, når vi kender vejrudsigten og ved hvordan sneen er i de forskellige områder. Ligeledes vil gæsternes fysiske og tekniske niveau blive taget i betragtning så alle får en god oplevelse.  

 

En typisk dag på ski touring i Chamonix

En typisk dag på vores ski touring tur i Chamonix kan variere afhængigt af ruten og vejret, men her er et eksempel på, hvordan en typisk dag kan se ud:

 

Morgenmøde: I Mødes med bjergguiden. Her vil der blive gennemgået dagens planer og rute, samt udstyrs check.

Klatring op ad bjerget: Turen begynder ved at gå op ad bjerget med skiene på. Det kan tage fra et par timer til hele dagen afhængig af ruten og bjergets højde.

Pause: Tag pauser undervejs for at hvile, spise og drikke. Det er vigtigt at holde sig hydreret og spise regelmæssigt for at holde energiniveauet oppe.

Ski ned: Nu bliver det virkelig sjovt. Når man når toppen, er det tid til at ski ned igen og nyde hvert et sving som du har arbejdet hårdt for 🙂 

Afslutning: Efter en god tur ned ad bjerget, tager man tilbage til Chamonix, hvor man kan slappe af og nyde en velfortjent drink eller middag.

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser

 

Hvad med liftkort?

Nogle dage tager vi en lift op i terrænet, for at vinde lidt højde 🙂 og går så derfra videre ud i bjergene. Der er f.eks. mange ture som starter fra toppen af Flégère liften hvorfra man går op over de mange bjergsider i Aiguille Rouge området. Ligeledes er der mange fantastiske ture hvor vi starter med at tage Grands Montets liften og derfra går over med Argentiere gletsjeren. 

Det kunne også være at vejret og forholdene kunne byde på en tur til Verbier. Ved at benytte liftsystemet i Le Tour er det muligt at besøge Verbier på en ski touring dagstur fra Chamonix. 

Når vi er på ski touring, ved vi sjældent på forhånd for mange dage vi skal bruge liftkort, fordi det afhænger af vejret og sneforholdene. Derfor køber vi det typisk fra dag til dag. Liftkort kan købes direkte ved liften og efterfølgende fyldes op online. I Chamonix er der ikke meget at spare ved at købe 3,4,5 eller 7 dages liftkort, fremfor at købe til en dag af gangen. 

 

Hytte overnatning

På vores ski touring tur i Chamonix prøver vi altid at inkludere én nat i bjerghytte/refugie hvis vejret tillader det. I Chamonix området er der et kæmpe netværk at bjerghytter, som man kan besøge, og det kan give en helt unik og autentisk oplevelse i bjergene. Refugierne er typisk placeret i højere højder i bjergene, og er designet til at give beskyttelse mod vejret og give mulighed for overnatning for vandrere og skitourere. De fleste refugier har et grundlæggende faciliteter, såsom sovepladser, toiletter og køkken. Dem vi benytter er til med servicerede, det vil sige at I får kost og logi og skal typisk blot medbringe en lagenpose.

 

Dagbog

Tilbage til ski touring turen som jeg lige er kommet retur fra. For at give jer et helt konkret eksempel på en ski touring tur har jeg delt min dagbog.

 

Ankomstdag

Vi ankom sent om aftenen fordi det passede bedst med direkte fly fra København til Genevé (2 timer). Ved ankomst i Genevé blev vi modtaget af vores chauffør med et smilende “Bienvenue et bonne nuit” og vi var straks på vej til Chamonix i silende regnvejr. Turen fra Genevé til Chamonix er kun 1 time, men ikke desto mindre gik det fra regnvejr til det smukkeste snevejr ❄️

 

Første dag på ski

Efter en solid morgenmad mødtes vi med vores bjergguide som briefede os på dagens forhold, og der blev hurtigt lagt en plan. Det havde sneet hele natten og gjorde det stadig, så der var masser af puddersne men sigtbarheden var ikke så god. Derfor valgte vi at tage en dag i Grands Montets området, hvor vi tog liften op til toppen, og derfra tog skind på skiene og gik væk fra alt den opkørte sne – det her er grunden til at ski touring er så fantastisk! Du skal virkelig ikke gå specielt langt for at få lækker uberørt puddersne… Vi endte med at bruge hele dagen i området, med kortere ski touring ture, blot for at blive forkælet med linje efter linje af den lækreste uberørt puddersne. 

 

Vi gik ca. 500 højdemeter 

 

Anden dag på ski

Vi vågnede op til endnu en morgen med et godt lag ny sne, men nu også med blå himmel og god sigtbarhed. Så morgenmaden blev indtaget i tusmørke og vi mødtes tidligt med vores bjergguide. Efter briefing om dagens forhold blev det hurtigt besluttet at vi skulle længere ud i bjergene idag, og guiden anbefalede at gå op på Glacier de Rognons, og derfra stå på ski ned af bagsiden af Grands Montets og videre ned på Argentière gletsjeren. 

 

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser

 

Vi gik ca. 700 højdemeter 

 

Tredje dag på ski

Det var blevet tid til at tage på overnatning i bjerghytten Refuge de Loriaz, så tur-tasken blev pakket inden vi gik i seng og det blev endnu en dag med tidlig morgenmad. Vi mødtes med vores bjergguide og tog toget til Le Buet længere oppe i Vallorcine dalen. Derfra tog vi skind på skiene og startede turen på ca. 700 højdemeter op til vores bjerghytte. Vi var fremme efter et par timer og fik hurtigt ompakket taskerne og spist lidt frokost, inden vi igen var tilbage på skiene. Vi brugte resten af eftermiddagen på at udforske bjergsiderne i Loriaz og blev endnu en dag forkælet med masser af god sne.

 

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser

 

Aftenen i hytten blev brugt på hygge og snak om sikker færden på gletsjere, herunder en lille øvelse i spalteredning. 

Vi gik ca. 1200 højdemeter 

 

Fjerde dag på ski

Vi vågner op til den mest vidunderlige solopgang

Det har igen sneet, og der ligger yderligere 20-30 cm frisk sne, så der går ikke lang tid før alle mand får spist morgenmad og er klar til at gå ud på bjerget. Vi genbesøger nogle af de ruter som vi gik dagen før, fordi der igen er mulighed for first tracks. Vi er tilbage ved Loriaz hytten ved frokosttid, godt trætte og sultne, men med brede smil. 

 

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser

 

Der blev serverede bjergmad i bedste stil og indtagede store mængder ost og Tartiflette. Eftermiddagen bruges på at se lidt mere af området inden turen går ned af bjerget gennem skov og dyb sne

Vi gik ca. 900 højdemeter 

 

Det var alt, til sidst var alle godt trætte og helt fyldt op med fantastiske oplevelser og på turen tilbage til Chamonix falder snakken allerede på hvor næste tur skal gå hen 🏔️

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser