The Search & Surfing i Portugal

Af Christoffer

Vi har valgt at dele nedenstående blogindlæg op i to afsnit. Første halvdel handler om vores tur op og ned langs Portugals kyst, i jagten på den bedste bølge kaldet “The Search”. Sidste del handler om surfing i Portugal generelt.

Glad mand surfer - surfing i Portugal
Christoffer på vej ud til bølgerne på The Search – Portugal

The Search – jagten på den bedste bølge

Jeg (Christoffer) er lige hjemvendt fra vores første The Search tur hvor man leder efter de bedste bølger, på strande uden andre surfere langs Portugals kyst.

Hos DBP har vi længe gået med overvejelserne om at lave en surftur, hvor det ikke var forudbestemt hvor man surfer. Efter længere tids søgen og med inspiration fra vores skitur jagten på den bedste sne, kom vi endelig frem med The Search, som vi er rigtigt godt tilfredse med.

Konceptet

Vi har udformet konceptet sammen med vores samarbejdspartner Tiago surfskole, som er en lokal surfskole i Portugal. Alle deres instruktører er super dygtige, er vokset på med surfing i Portugal og kender de fleste surfspots in Portugal. Hovedformålet med konceptet er at finde så gode bølger på strande med så få surfere som overhoved mulig,t i de dage man er der. Derfor har vi valgt at lave turen som en roadtrip hvor ”basen” først defineres lige op til ankomst. Vi kan vælge mellem alle surfspots lige fra Algarve i syd og op til Porto i nord. Det giver for god surf lige meget hvordan vejrsystemerne kommer ind. På turene kan man godt forvente lidt køretid, men man vil hovedsagelig opholde sig i den del af Portugal som har de bedste bølger på det tidspunkt.

Niveau / erfaring

Turen er ikke for begyndersurfere, men hvis man selv kan padle ud gennem bølgerne, og har et niveau hvor man prøver at fange den ”grønne” bølge er man helt klar til at ta med på turen. På den tur jeg var på havde gæsterne fra 3-80 ugers erfaring og surfede på surfboards i længden 5’9 – 8’0.

Surf instruktørerne er super dygtige og kan finde udfordrende bølger / øvelser til alle. Som betyder at lige meget hvilket niveau du har så vil du komme hjem og ha udviklet din surfing gevaldigt.

https://vimeo.com/manage/videos/775729048/privacy

Vejret

Vi udbyder disse ture fra efteråret og frem til foråret af forskellige grunde. Dels er det tidspunktet hvor bølgerne i Portugal er mest stabile, der er færre mennesker i vandet og så kan prisen holdes nede da hoteller er en del billigere på det tidspunkt end om sommeren.

Vejret kan skifte meget i Portugal men er generelt mildt på den årstid og selvfølgelig varmere i syd end i nord. Hvis det f.eks. er regn og blæst i nord, vil turen typisk blive afviklet i syd da vind typisk har en dårlig påvirkning på bølgerne.

Jeg var selv afsted i midt november og vi havde 25 grader om dagen og 12 grader om natten. Om dagen startede jeg ud med lange bukser og sweatshirt og midt på dagen shorts og t-shirt. Jeg surfede i en 3/2 mm tyk våddragt uden hætte, handsker eller vådsko og frøs på intet tidspunkt. Hvis jeg havde alle typer våddragter og skulle vælge inden jeg tog afsted, ville jeg nok have valgt en 4/3 mm våddragt, men jeg fryser også let.

 

Surfing i Portugal – generelt

Historien om surfing i Portugal går tilbage til 1950’erne, hvor en gruppe amerikanske surfere kom til Algarve for at surfe. De fandt hurtigt ud af, at der er masser af perfekte bølger i Portugal, og at der er et fantastisk surfmiljø. I dag er Portugal et af verdens mest populære surf spots, og der er mange surfere, der kommer her for at surfe.

Der er mange forskellige surf spots i Portugal, og der er noget for enhver smag. I det sydlige Portugal er vandet lidt varmere og de får generelt mere sol. Bølgerne er dog ikke nær så stabile som områderne lige nord for Lissabon. Tværtimod er vandet lidt køligere i områder lige nord for Lissabon som Ericeira og Peniche, men der er bølgerne mere stabile og kommer hyppigere.

Nedenfor lidt info om de forskellige surfbyer.

Ericeira – nord for Lissabon

Ericeira er et af de mest populære surf spots i Portugal. Det ligger kun 45 minutter fra Lisabon, og det er let at komme til. Her er både bølger for begyndere og øvede surfere. Ericeira er en gammel fiskerby og har ca. 5.000 indbyggere. De første surfere kom til byen i 70’erne men der igennem de sidste par år kommet rigtigt mange flere til. Ericeira er det eneste sted i europa som er blevet udnævnt til “World Surfing Reserve”

Nogle af de mest kendte surfspots i og omkring Ericeira er:

 1. Praia do Sul
 2. Praia da Ribeira d’Ilhas
 3. Praia do Norte
 4. Praia da Foz do Lizandro
 5. Praia da Pedra Branca

Peniche – surfbyen nord for Lissabon

Peniche er et af de bedste surf spots i Portugal. Det ligger kun 2 timer fra Lisabon, og det er let at komme til. Her er både bølger for begyndere og øvede surfere.

Historien om Peniche er en af de mest dramatiske i Portugal. I oldtiden blev byen ofte angrebet af pirater, og i det 16. århundrede blev den erobret af englænderne. I dag er Peniche et af de bedste surf spots i Portugal.

Indbyggere i Peniche: 15.000

Surf spots i Peniche:

 1. Praia do Norte
 2. Praia da Baleia
 3. Praia da Consolação
 4. Praia da Atalaia
 5. Praia da Cordoama

Nazaré

Nazare er en lille by med omkring 10.000 indbyggere. Den ligger omkring 100 km nord for Lissabon. Det er et populært sted for surfere der gerne vil surfe RIGTIGT store bølger.

I Nazaré kan bølgerne blive helt op til 30 meter høje, og er samlingspunkt for mange adventure surfere fra hele verden

Surf på Algarvekysten

De bedste surfspots på Algarvekysten:

 1. Lagos
 2. Albufe3. Faro
 3. Tavira
 4. Sagres

Surf omkring det nordlige Portugal

Det nordlige Portugal er ikke nær så kendt rent surfmæssigt som resten af Portugal.

Den største by i det nordlige Portugal er Porto som også er den næststørste by i Portugal og har en befolkning på omkring 1,7 millioner mennesker. Selv om at surfing ikke er nær så udbredt i den del af landet har de dog en række rigtigt gode spots, som alle ligger tæt på Porto. 

De bedste surfspots i det nordlige Portugal:

 1. Vila Nova de Gaia
 2. Porto
 3. Aveiro
 4. Matosinhos
 5. Espinho
 6. Viana do Castelo
 7. Póvoa de Varzim
 8. Esposende

Cascais Portugal

Cascais er en lille by, der ligger ca. 30 km fra Lisabon med ca. 30.000 indbyggere. Byen er især kendt for sin smukke strand, hvor der er gode muligheder for at surfe.

De første surfere kom til Cascais i 1970’erne. I starten var det kun et fåtal af surfere, men i løbet af de sen.

Surf spots i Cascais:

 1. Praia do Guincho
 2. Praia da Rainha
 3. Praia da Ribeira de Cascais
 4. Praia da Boca do Inferno
 5. Praia da Cruz Quebrada

Vejret & temperaturen i Portugal

Portugal har et mildt klima året rundt. Lufttemperaturen ligger på mellem 15-25 grader i løbet af året hvor det er væsentlig varmere syd på sammenlignet med det nordlige Portugal. Havet er generelt koldt og ligger mellem 16-20 grader over hele året.

I forhold til surfing, surfer man næsten altid med våddragt i Portugal. Om sommeren kan man typisk surfe i en shorty og om vinteren skal man have en 4/3 våddragt på.

Portugals bedste surfere

Når man snakker om de bedste surfere i Portugal er der to navne der dukker op Tiago Pires og Frederico Morais

Tiago Pires:

Tiago Pires er født den 4. juli 1985 i Peniche, Portugal. Han er en professionel surfer og har vundet mange konkurrencer. I 2006 vandt han WQS 6-stjernede Rip Curl Pro Search i Taghazout, Marokko. I 2007 vandt han WQS 6-stjernede Billabong Pro Mundaka i Baskerlandet, Spanien. I 2008 vandt han WQS 6-stjernede Rip Curl Pro Portugal i Peniche.

I kan læse mere om ham på WSL siden.

Frederico Morais

Frederico Morais er født den 26. november 1990 i Cascais, Portugal. Han er en professionel surfers og har vundet mange konkurrencer. I 2013 vandt han WQS 6-stjernede Quiksilver Pro France i Hossegor, Frankrig. I 2015 vandt han WSL European Junior Championships i Portugal. I 2016 WSL Qualifying Series i Portugal.

Læs mere om ham på WSL siden.

Surfing i Portugal - Takeoff
Morgen session - Surfing i Portugal
Vi pakker bilen