Surf i Portugal med Katinka Sørensen

Af Katinka Sørensen

Kom med mig, Katinka Sørensen, Danmarksmesteren i surfing, på jagt efter Portugals bedste bølger.

I dette blogindlæg fortæller jeg om surfroadtrippen “The Search” i Portugal, som jeg er så stoked over at tage med på i starten af november 2023. Her kan I læse lidt om mig, hvad I kan forvente af surfturen, og få generel information om Portugal.”

Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Surf i Portugal

Surfer – Katinka Sørensen 

 

Mit navn er Katinka Sørensen, og jeg er Danmarksmester i surfing. Jeg har surfet i omkring syv år og er helt hooked på alt, hvad der omgiver surfing: fri surfing, surfkulturen, mødet med nye mennesker og deltagelse i forskellige konkurrencer som DM, EM og VM. For øjeblikket studerer jeg uddannelsen Serviceøkonom og har den heldige mulighed for at være i praktik hos DBP Adventures / De Brede Planker.

Mit ønske er at dele min glæde ved surfing med andre og give dem muligheden for at blive lige så hooked og stoked på surfing, som jeg er. Dette er præcis, hvad DBP Adventures og jeg deler. Jeg har derfor fået muligheden for at deltage i surf-roadtrippen “The Search” i Portugal, og jeg håber, at I vil slutte jer til os på jagten efter de bedste bølger i Portugal! Lad os motivere hinanden til at blive bedre surfere, have det sjovt på og uden for vandet og fange masser af bølger!

På “The Search” får I muligheden for at lede efter de bedste bølger i Portugal med mig, langs kysten. Det er en surf tur fra den 7. november til 11. november, så tre fulde dage med to surfsessioner om dagen, tre af vores sessioner bliver filmet og efterfølgende videoanalyse med en masse feedback. Inkluderet er lækker morgenmad, frokost og snacks, transport til og fra lufthavnen, surfguider som tager os til de bedste spots og en masse gode vibes dagen lang! Der er mulighed for at leje surfboards og våddragter hvis man ikke har det med hjemmefra. Denne tur er for de surf entusiaster, der allerede har prøvet at surfe, kan klare sig selv ude på vandet, ønsker at fange grønne bølger og gerne vil forbedre deres surfing. Men man behøver bestemt ikke at kunne mere for at deltage 🙂

Jeg bliver ofte spurgt om min surfing og hvordan jeg har nået mit niveau på relativt kort tid. Svaret er simpelt: Surf! Tag afsted med andre surfere, der udfordrer dine grænser, tilbring masser af timer på vandet og hav det sjovt med det. Og det er lige præcis hvad denne her tur handler om!

I det følgende afsnit vil der være mere detaljeret information om “The Search” og de surf-ting, jeg medbringer.

Katinka Sørensen surfer
Katinka Sørensen surfer
Katinka Sørensen
Surf

The Search – jagten på den bedste bølge

The Search er en tur hvor man leder efter de bedste bølger, på strande uden andre surfere langs Portugals kyst.

Konceptet

Vi har udformet konceptet sammen med vores samarbejdspartner Tiago surfskole, som er en lokal surfskole i Portugal. Alle deres instruktører er super dygtige, er vokset op med surfing i Portugal og kender de fleste surfspots in Portugal. Hovedformålet med konceptet er at finde så gode bølger på strande med så få surfere som overhoved muligt i de dage man er der. Derfor har vi valgt at lave turen som en roadtrip hvor ”basen” først defineres lige op til ankomst. Vi kan vælge mellem alle surfspots lige fra Algarve i syd og op til Porto i nord. Det giver for god surf lige meget hvordan vejrsystemerne kommer ind. På turene kan man godt forvente lidt køretid, men man vil hovedsagelig opholde sig i den del af Portugal som har de bedste bølger på det tidspunkt.

Niveau / erfaring

Turen er ikke for helt nybegyndersurfere, men hvis man selv kan padle ud gennem bølgerne, og har et niveau hvor man prøver at fange den ”grønne” bølge er man helt klar til at tage med på turen. Normalt på denne tur har gæsterne fra 3-80 ugers erfaring og surfer på surfboards i længden 5’9 – 8’0.

Surf instruktørerne er super dygtige og kan finde udfordrende bølger / øvelser til alle. Som betyder at lige meget hvilket niveau du har så vil du komme hjem og ha udviklet din surfing gevaldigt.

 

Vejret

I november ligger temperaturen normalt på omkring 15-20 grader om dagen og omkring 12 grader om natten. Om dagen starter man sandsynligvis ud iført lange bukser og en sweatshirt, men midt på dagen skifter man til shorts og t-shirt.

Vandtemperaturen er cirka 17 grader, så det anbefales at bruge enten en våddragt på 3/2mm eller 4/3mm. Hvis du er tilbøjelig til at fryse, kan våde sko være en mulighed, men hætte og handsker er normalt ikke nødvendige.

“The Search” finder sted fra efteråret til foråret, da dette er det tidspunkt, hvor bølgerne i Portugal er bedst, der er færre mennesker i vandet, og prisen på hoteller og fly er betydeligt lavere end om sommeren.

Da det er vintermånederne, kan vejret variere meget, så det er altid en god idé at medbringe forskelligt tøj for at være forberedt på alle forhold, uanset om det er sol og varme eller blæst og regn. Vores primære fokus er altid at finde de bedste bølger, da det er det vigtigste for os.

 

Surf pakkeliste (Katinka Sørensen)

Dette er en lille pakkeliste over ting man kan medbringe men husk selvfølgelig at hvis man ikke har eget surf udstyr kan man altid leje det hvor vi skal bo i Portugal. Udover det bare lidt tips til hvad der kan være i tasken.

1 shortboard.

1 våddragt (Jeg kommer højst sandsynlig til at tage 2 med en som er 3/2mm og en 4/3mm).

1 par våd sko (Det er slet ikke nødvendigt og jeg bruger normalt ikke men jeg fryser ret nemt så tager med for en sikkerhedsskyld).

1 solcreme + zinc.

1 Poncho/håndklæde (Når vi har surfet og man skal i sit normale tøj er det altid rart at have noget med til at tørre sig).

Sommertøj til om dagen og noget lidt varmere til morgenerne og aftenerne (Jeg tager en stor trøje med).

1 par sko og sandaler.

 

Jeg glæder mig helt vildt til at komme med på denne surfroadtrip og håber på at dele denne oplevelse med jer, da jeg synes, det er et vildt fedt koncept og måde at få surfet en masse forskellige spots, have en guide med os og nyde livet langs kysten i Portugal. Der kan også findes videoer, hvor Christoffer forklarer og viser lidt fra da han var afsted på “The Search”,  på et tidligere blogindlæg.

I næste afsnit handler det generelt om Portugal og de byer og surf spots, der er i området, vi kommer til at være.

The Search
Portugal
Surf i Portugal
Surf sunset

Surfing i Portugal – generelt

Historien om surfing i Portugal går tilbage til 1950’erne, hvor en gruppe amerikanske surfere kom til Algarve for at surfe. De fandt hurtigt ud af, at der er masser af perfekte bølger i Portugal, og at der er et fantastisk surfmiljø. I dag er Portugal et af verdens mest populære surf spots, og der er mange surfere, der kommer her for at surfe.

Der er mange forskellige surf spots i Portugal, og der er noget for enhver smag. I det sydlige Portugal er vandet lidt varmere og de får generelt mere sol. Bølgerne er dog ikke nær så stabile som områderne lige nord for Lissabon. Tværtimod er vandet lidt køligere i områder lige nord for Lissabon som Ericeira og Peniche, men der er bølgerne mere stabile og kommer hyppigere.

Nedenfor lidt info om de forskellige surfbyer.

Ericeira – nord for Lissabon

Ericeira er et af de mest populære surf spots i Portugal. Det ligger kun 45 minutter fra Lisabon, og det er let at komme til. Her er både bølger for begyndere og øvede surfere. Ericeira er en gammel fiskerby og har ca. 5.000 indbyggere. De første surfere kom til byen i 70’erne men der igennem de sidste par år kommet rigtigt mange flere til. Ericeira er det eneste sted i europa som er blevet udnævnt til “World Surfing Reserve”

Nogle af de mest kendte surfspots i og omkring Ericeira er:

 1. Praia do Sul
 2. Praia da Ribeira d’Ilhas
 3. Praia do Norte
 4. Praia da Foz do Lizandro
 5. Praia da Pedra Branca

Peniche – surfbyen nord for Lissabon

Peniche er et af de bedste surf spots i Portugal. Det ligger kun 2 timer fra Lisabon, og det er let at komme til. Her er både bølger for begyndere og øvede surfere.

Historien om Peniche er en af de mest dramatiske i Portugal. I oldtiden blev byen ofte angrebet af pirater, og i det 16. århundrede blev den erobret af englænderne. I dag er Peniche et af de bedste surf spots i Portugal.

Indbyggere i Peniche: 15.000

Surf spots i Peniche:

 1. Praia do Norte
 2. Praia da Baleia
 3. Praia da Consolação
 4. Praia da Atalaia
 5. Praia da Cordoama

Nazaré

Nazare er en lille by med omkring 10.000 indbyggere. Den ligger omkring 100 km nord for Lissabon. Det er et populært sted for surfere der gerne vil surfe RIGTIGT store bølger.

I Nazaré kan bølgerne blive helt op til 30 meter høje, og er samlingspunkt for mange adventure surfere fra hele verden

Surf på Algarvekysten

De bedste surfspots på Algarvekysten:

 1. Lagos
 2. Albufe3. Faro
 3. Tavira
 4. Sagres

Surf omkring det nordlige Portugal

Det nordlige Portugal er ikke nær så kendt rent surfmæssigt som resten af Portugal.

Den største by i det nordlige Portugal er Porto som også er den næststørste by i Portugal og har en befolkning på omkring 1,7 millioner mennesker. Selv om at surfing ikke er nær så udbredt i den del af landet har de dog en række rigtigt gode spots, som alle ligger tæt på Porto. 

De bedste surfspots i det nordlige Portugal:

 1. Vila Nova de Gaia
 2. Porto
 3. Aveiro
 4. Matosinhos
 5. Espinho
 6. Viana do Castelo
 7. Póvoa de Varzim
 8. Esposende

Cascais Portugal

Cascais er en lille by, der ligger ca. 30 km fra Lisabon med ca. 30.000 indbyggere. Byen er især kendt for sin smukke strand, hvor der er gode muligheder for at surfe.

De første surfere kom til Cascais i 1970’erne. I starten var det kun et fåtal af surfere, men i løbet af de sen.

Surf spots i Cascais:

 1. Praia do Guincho
 2. Praia da Rainha
 3. Praia da Ribeira de Cascais
 4. Praia da Boca do Inferno
 5. Praia da Cruz Quebrada
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser
Ski, Surf, MTB & kitesurfrejser

Jeg glæder mig helt vildt og håber på at se en masse stoked surfere på denne tur! Skriv endelig og stil spørgsmål hvis der er nogle.